"Öncelikli olarak anlaşmalı olduğumuz Havalimanları, Elektrik-Elektronik, İklimlendirme ve Soğutma, Aşçı, Güvenlik Görevlisi, İnşaat Mühendisi, Belediyeler için Ağır Vasıta Şoförleri mesleklerindeki başvurular değerlendirilecektir.
Diğer meslek sahipleri de, kendi alanlarıyla ilgili başvuru yapabilirler."
ÖN BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ.
Başvuru hakkında sorularınızı ve hazır olan dosyalarınızı göndermeniz için
" basvuru@dengegroupdanismanlik.com.tr " adresiyle irtibata geçebilirsiniz.
Almanya Göç Yasası Nedir?
1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren Almanya Göç Yasası ile Almanya’da çalışmak isteyenler için yasada belirlenen koşulları yerine getirmeleri halinde çalışma ve oturum izni alma hakkı tanınmış oldu. Federal İstihdam Dairesi’nin verilerine göre Almanya’nın yaklaşık 1 milyon nitelikli ve kalifiye personel açığı bulunmaktadır. Bu açığın önümüzdeki 5 sene içerisinde daha da artacağı öngörülmektedir. Bu sebeple Almanya Göç Yasası ile giderek artan kalifiye eleman açığını kapatmak ve istihdam alanlarını hızlı bir şekilde doldurmayı amaçlamaktadır.
Almanya Göç Yasası ile beraber Almanya’da çalışmak yasa ile kolaylaşmış olmasına rağmen belirli şartlara bağlanmıştır. Bunlardan en önemlisi yasada tanımlanan nitelikli iş gücü kavramıdır. Almanya’da çalışmak isteyen herkesin kabul edilmeyeceği, mesleki sertifika veya diploma sahiplerinin istihdam edilebileceği yasada belirtilmiştir. Yani herhangi bir niteliğe veya sertifikaya sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler bu yasadan yararlanamamaktadır. Almanya sadece kalifiye ve işinde uzman kişilerin çalışmasına izin vermektedir. Nitelikli iş gücünden kasıt Almanya’da karşılığı olan bir meslek ile ilgili eğitime sahip olmaktır. Ve bunu diploma veya sertifika gibi bir belge ile ispat edebilen kişilerdir. Üniversite mezunu veya Meslek Lisesi mezunu olmanız durumunda nitelikli iş gücü olarak kabul edilirsiniz. Ayrıca uğraştığınız ustalık gerektiren işlerle ilgili olarak aldığınız sertifikalar ve eğitimlerde sizi bu gruba sokacaktır. Yasada belirtilen nitelikli iş gücü olarak kabul edilmeniz için kesinlikle belge gereklidir.
Almanya Göç Yasasında Nitelikli iş gücü kavramı ile ilgili amacına uygun olarak, Mesleki Eğitim Almış Nitelikli İş Gücü ve Akademik Eğitim Almış Nitelikli İş Gücü olarak iki tanımlama yapmaktadır. Bu iki tanımlama içerisine giren herkes başvuru sürecine başlayabilir. Almanya’da çalışmak için nitelikli iş gücü tanımına uygun olmanız tek başın yeterli değildir. Sahip olduğunuz diploma veya belgelerin denkliğinin alınmış olması gerekmektedir. Yani sahip olduğunuz belgelerin Almanya tarafından kabul edilmiş olması gerekmektedir. Mesleki Denklik; Avrupa dışından alınmış belgelerin Almanya standartlarına uygun eğitim aldığınız ve mesleki olarak Almanya tarafından kabul gördüğünüz anlamına gelmektedir.
Almanya Göç Yasası ile Gelen Yenilikler
Almanya Göç Yasası temelde iki ana kriter belirleyerek Almanya’da Çalışmak isteyenlerin başvurularını kabul etmektedir. Bunlardan ilki yukarıda da bahsettiğimiz gibi mesleki denklik alınmış olmasıdır. Diğer bir kriter de Almanca dil şartıdır. Bu kriter her meslek grubu için farklılık gösterse de genellikle B1 seviye dil bilmeniz beklenmektedir.
Almanya Göç Yasası ile getirilen bazı yeniliklere göz atalım;
Nitelikli İş Gücü Kavramı Getirildi: Önceki göç yasasında sadece yüksekokul mezunlarına tanınan haklar yeni yasada mesleki sertifika sahiplerinede tanınmış oldu. Almanya’da geçerli bir meslek kollarında (meslek lisesi mezunu, mesleki sertifika sahibi veya üniversite mezunu olabilir) yeterli eğitime sahip olan kişiler için nitelikli iş gücü tanımlaması yapıldı ve nitelikli iş gücü olarak kabul edilenlere Almanya’da Çalışmak için gerekli olan kolaylıklar sağlanmış oldu.
Positivlist Sisteminin Kaldırılması: Eski yasada, meslek lisesi mezunları sadece bir ihtiyaç listesinde belirtilen iş ilanlarına başvuru yapabiliyorlardı. Bu liste dışında herhangi bir alanda çalışma olanakları yoktu. Yeni yasa ile birlikte denklik aldıkları alan ile ilgili her işte çalışabilmelerinin önü açılmış oldu.
İşe Alma Sürecinde Uygulanan Öncelikli İşe Alım Sırası kaldırıldı: İş başvuruların değerlendirilmesinde ve işe yerleştirme konularında Federal İş Ajansının esas aldığı kriterlerden biri olan “Öncelikli İşe Alım Sırası” uygulaması (1- Alman Vatandaşı 2- AB Vatandaşları, 3- Göçmenler) yabancı nitelikli iş gücü olarak kabul edilen kişiler için artık uygulanmayacak.
Vize Düzenlemeleri Nelerdir ?
Almanya Göç Yasası kapsamında alınacak olan vize için belli bir dil seviyesinde olmanız istenmektedir. Meslek grubunuza bağlı olarak değişse de dil seviyeniz en az A2’dir. Fakat tamamlama eğitimine başladığınız zaman sizden B1 dil seviyesinde olmanız beklenmektedir.